RECEPT | DOMÁCÍ TOFU (zero waste, vegan)

>CZ<

INGREDIENCE:
- 250g sóji (z lokálního bezobaláče bezobalu-ostrava.)
- 1.25l vody
- 25ml citrónové šťávy
- 120ml vody
- plátýnko, cedník, mísa, mixér
POSTUP:

1 - Přes noc necháme namočit sóju ve vodě
2 - Sóju propláchneme, dáme do dostatečně velké mísy a zalijeme vodou
3 - Mezi prsty a dlaněmi třeme sóju - odstraňujeme slupky, ty následně odstraníme z mísy
(stačí rukou sóju trochu zamíchat a slupky vyplavou na hladinu - lépe se tak vybírají)
4 - Propláchneme sóju
5 - Sóju vložíme do mixéru, zalijeme 1.25l vody a mixujeme dokud se nevytvoří mléko
6 - Nachystáme si mísu s plátýnkem a mléko přes plátýnko přecedíme.
(zbytek v plátýnku se nazývá Okara a může mít další různá využití - chystám recept :) )
7 - Mléko přelijeme do hrnce a přivedeme k varu za stálého míchání
(na hladině se může tvořit tzv. Yuba - škraloup - může mít další využití, ale lze ji pouze zamíchat a zmizí)
8 - Pár minut vaříme, pokud je třeba, snížíme intenzitu ohně (zbavujeme se varem zápachu sóji)
9 - Mléko odstavíme a necháme chladnout asi 3minuty
10 - Smícháme 120ml vody s 25ml citrónové šťávy
11 - Do horkého mléka za stálého míchání přilijeme 1/2 citrónového mixu a mícháme asi 2 minuty
(dřevěnou vařechou, aby se nic nezdrclo)
12 - Proud mléka zastavíme a přilijeme zbytek citrónového mixu
13 - Jemně mícháme "dopředu dozadu" nebo , dokud mléko nezačne tvořit hrudky
14 - Zastavíme míchání, hrnec přikryjeme a odložíme na 10-15minut
15 - Zkontrolujeme mléko, které teď vypadá, jako hrudky a průhledná tekutina.
(pokud se tak nestalo, přidáme trochu citrónu a zamícháme)
16 - Připravíme mísu s vloženým cedítkem, přes které nasadíme plátýnko a z "mléka" vytahujeme hrudky a pokládáme je na plátýnko
17 - Z plátýnka vymačkáme (přecedíme) co nejvíce vody
18 - Ze zbytku v plátýnku vytvarujeme požadovaný tvar a tofu zabalíme
(čím pevnější, tím lepší)
19 - Tento tvar zatěžíme a necháme odpočívat 30-60minut
(měl by odtéct zbytek tekutiny, čím těžší, tím lepší)
20 - Tofu opatrně rozbalíme a vložíme do mísy se studenou vodou, aby se více zpevnilo, na pár minut
21 - Tofu skladujeme v lednici až do 1týdne s trochou vody, nebo jej zamrazíme
Hotovo :)

>ENG<

INGREDIENTS:
- 250g of soybeans (from the local zero waste store)
- 1.25l of water
- 25ml of lemon juice
- 120ml of water
- cheesecloth (or nut milk bag), strainer, bowl, blender
INSTRUCTIONS:

1 - Let the soybeans soak in water overnight
2 -  Rinse the soybeans and put them into a big bowl. Then cover it with water
3 - By scrubbing the soy in between your palms and fingers, remove the soybeans skins. Then remove them from the bowl.
(mix the soy with your hands and the skins will float to the surface - like that it's easier to take them out)
4 - Rinse the soybeans
5 - Put the soybeans into a blender, add 1.25l of water and blend until you create a smooth soymilk.
6 -  Prepare a bowl with cheesecloth and run the milk through the cheesecloth.
(the residue in the cheesecloth is called Okara and has other usage - I am preparing a recipe :) )
7 - Put the milk into a pot and bring it to boil while stirring
(on the surface will appear Yuba - crust - can have other usage, but you can just mix it in)
8 - Cook it for several minutes, if needed reduce the heat
(by cooking you'll get rid of the soybean smell)
9 - Remove the milk from the stove and leave it to cool for 3minutes
10 -  Mix 120ml of water with 25ml of lemon juice
11 - Mix the hot soymilk with 1/2 of the lemon mix while stirring and stir for about 2 minutes
(with a wooden spoon or spatula)
12 - Stop mixing and add the rest of the lemon mix
13 - Mix gently in the back&forward or ∞ motion, until the milk starts to form lumps/curds
14 - Stop mixing, cover the pot and set it aside for 10-15minutes
15 - Check the milk, that should look like big lumps and transparent liquid.
(in case that didn't happen add more lemon juice and mix again)
16 - Prepare the bowl with an inserted strainer and a cheesecloth over it. Remove the lumps/curds from the milk and put them into the cheesecloth.
17 - Squeeze most of the liquid out of the cheesecloth, be careful, it's hot!
18 - From the residue in the cheesecloth form a tofu-like shape and re-wrap the cheesecloth
(the firmer the better)
19 - Put some weight on the top and leave it to rest for 30-60minutes
(the rest of the liquid should come out and throught the strainer. The heavier the better.)
20 - Unwrap the tofu and put it into a bowl with very cold water for a few minutes. The tofu will become even firmer.
21 - Store your tofu in the fridge up until 1week with a little bit of water or freeze it.
Done, enjoy :)




Snad se vám recept líbil :) Pokud máte připomínky k překladu, napište mi, já ho ráda upravím.



Komentáře

Oblíbené příspěvky